Sebelum ni aku dah try kek marble coklat dan vanilla dan kali ni aku try buat kek marble pandan dan kopi. Tapi rasa dan bau pandan tu lagi overshadow dari rasa dan bau kopi. Aku rasa maybe lepas ni aku kena cuba tambah coffee emulco dan kurangkan perasa pandan.
Resepi Kek Marble Pandan Kopi Rendah Lemak (Low Fat Pandan Coffee Marble Cake)
Size of servings: 12
Calorie perserving: 199 kcal
Bahan
bahan:
115g
mentega+135g low fat yogurt
140g gula kaster
170g tepung gandum
1st baking powder
4 biji telur gred A
2sb susu skim+1/2 cwn air(boleh ganti dengan 2sb susu pekat)
1st serbuk kopi segera (larutkan dalam sedikit air)
140g gula kaster
170g tepung gandum
1st baking powder
4 biji telur gred A
2sb susu skim+1/2 cwn air(boleh ganti dengan 2sb susu pekat)
1st serbuk kopi segera (larutkan dalam sedikit air)
1st perasa pandan
Pewarna hijau secukupnya
Cara cara:
- Putar mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan yogurt. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan bancuhan susu skim dengan air.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
- Bahagi dua adunan. Satu adunan dicampurkan dengan larutan serbuk kopi segera. Satu adunan lagi dicampurkan dengan perasa pandan dan pewarna hijau.
- Tuang adunan ke dalam loyang secara selang seli. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak.
Hasilnya.. Buruk betul perangai tunjuk hasil yg dalam loyang je.
No comments:
Post a Comment