Saturday, 9 February 2013

Kek Marble Pandan Kopi Rendah Lemak

Minggu ni saja dah 3 kali aku membaking. Ni second trial aku untuk kek marble yang aku adjust untuk dapatkan hasil yang kurang lemak. Keputusannya? Sedap..mak aku pun makan bertambah. Aku saja ubah resipi ni supaya dapat makan manisan tanpa rasa bersalah. Err mungkin ada sedikit rasa bersalah sebab aku tak try lagi bake kek fully tanpa lemak.

Sebelum ni aku dah try kek marble coklat dan vanilla dan kali ni aku try buat kek marble pandan dan kopi. Tapi rasa dan bau pandan tu lagi overshadow dari rasa dan bau kopi. Aku rasa maybe lepas ni aku kena cuba tambah coffee emulco dan kurangkan perasa pandan.

Resepi Kek Marble Pandan Kopi Rendah Lemak (Low Fat Pandan Coffee Marble Cake)
Size of servings: 12
Calorie perserving: 199 kcal

Bahan bahan:

115g mentega+135g low fat yogurt
140g gula kaster
 
170g tepung gandum
1st baking powder
 
4 biji telur gred A
2sb susu skim+1/2 cwn air(boleh ganti dengan 2sb susu pekat)
1st serbuk kopi segera (larutkan dalam sedikit air)
1st perasa pandan
Pewarna hijau secukupnya

Cara cara:

  1. Putar mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan yogurt. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan bancuhan susu skim dengan air.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
  4. Bahagi dua adunan. Satu adunan dicampurkan dengan larutan serbuk kopi segera. Satu adunan lagi dicampurkan dengan perasa pandan dan pewarna hijau.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang secara selang seli. Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak.

 Hasilnya.. Buruk betul perangai tunjuk hasil yg dalam loyang je.



Ok ni senonoh sket. Tak rajin la plak aku nak amek gambar cantik. 2 keping kek ni kira 2 saiz hidangan ye. Aku makan satu je. Hehe. Sedap ohh makan panas-panas. Dengan aroma pandannya. Walaupun aku guna butter separuh saja untuk

No comments:

Post a Comment